Zariko – Asunto Espanjasta – Property from Spain

Asunto Espanjasta – Property from Spain

Asuntolaina espanjalaisesta pankista

Saanko ulkomaalaisena Espanjasta asuntolainaa?

Ostaessasi asuntoa Espanjasta kannattaa myös ottaa huomioon asuntolainan ottamista paikallisesta pankista. Suomalaiset luokitellaan hyviksi asiakkaiksi paikallisessa pankisssa ja lainan saa jopa nuorimman ostajan iästä noin 70 ikävuoteen asti (maksimissaan kuitenkin n. 20-25vuotta laina-aikaa pankista riippuen). Lainan vakuudeksi tulee ostokohde eli asunto. Tästä johtuen pankki pitää erityisen tarkasti huolta siitä, että kohdetta mahdollisesti rasittavat aiemmat lainat tulevat maksetuiksi ja että asuntokauppa merkitään varmasti oikein espanjalaiseen maarekisteriin.

Torreviejassa on muutamissa pankeissa suomenkielistä henkilökuntaa, jotka miellelään auttavat asiakkaitamme!

Lainaa haettaessa tarvittavat dokumentit:

  1. passi tai residencia-kortti tai NIE-numero (alkuperäinen dokumentti), jos sinulla sellainen jo on
  2. verotodistus tai eläketodistus / 2 viimeisen vuoden verotiedot riippuen pankista
  3. kolme viimeisintä palkkakuittia / eläkekuittia
  4. väh. 6kk:lta tiliotteet käyttötilistä
  5. varallisuus: esim. Suomen kodin ja kesämökin arvo (oma arvio), säästöt ja sijoitukset rahastoihin, osakkeisiin ja/tai eläkevakuutuksiin
  6. jos olet yrittäjä ja oleellinen osa tuloistasi on yrityksesi voitonjakoa, liitä mukaan myös yrityksesi tuloslaskelma, tase ja kaupparekisteriote.

Vaikka Suomessa oleva omaisuus ei käy Espanjasta otettavan vakuutena, on kuitenkin hyvä antaa kattavasti tietoa omasta varallisuudesta. Säästöt ja velaton omaisuus kertovat paljon henkilön maksukyvystä, joten maininta omaisuudesta ja/tai tulosteet säästöjen saldoista voivat auttaa paljonkin lainan saantia. Nämä dokumentit tulee olla käännettynä espanjaksi tai englanniksi, mikäli pankisa ei ole suomalaista henkilökuntaa. Yleensä käännökset tulee olla tehty virallisessa kielenkääntäjällä ja apostillalla varustettuna. Vaadittavat dokumentit voivat vaihdella pankista riippuen.

Pankki haluaa arvioida itse asunnon arvon.

Alustavan lainalaskelman pankki antaa yleensä antamien tietojen perusteella muutaman päivän kuluessa. Asuntolainaa antaessa pankki haluaa arvioida itse asunnon arvon. Pankin tekemästä arvosta lasketaan laina, ei asunnon varsinaisesta myyntihinnasta. Joten tarkan lainatarjouksen pankki antaa vasta kun on virallisesti arvioinut ostettavan asunnon arvon. Pankista ja ajankohdasta riippuen hinta-arvioon menee noin muutamasta päivästä muutamaan viikkoon. Lainaa saa yleensä pankista riippuen 50 – 70 % asunnosta teetetystä arviosta tai myyntihinnasta. Lainanottaja maksaa pankin tekemän arvioinnin kulut, jotka riippuvat asunnon arvosta.

Lainanottajan tulee avata tili kyseiseen pankkiin. Tilille tulee tallettaa n. € 250 – 400 arviota varten (yli jäävä raha jää tilille).

Koko laina prosessiin voi mennä viikosta kuukauteen riippuen ajankohdasta ja lainan suuruudesta.

Lainaa otettaessa notaarilla kirjoitetaan kaksi escrituraa, asunnon kauppakirja (escritura de compraventa) ja lainakirja (escritura de hipoteca).

Lue lisää