Zariko – Asunto Espanjasta – Property from Spain

Asunto Espanjasta – Property from Spain

Denia

Denia

 

Denian kaupunki sijaitsee Alicanten provinssissa Valencian autonomisella alueella. Tämä 44 500 asukkaan kaupunki on Marina Alta alueen pääkaupunki. Kaupunki on kahden kansainvälisen lentokentän välissä; pohjoisessa on Valencia ja etelässä Alicante. Molemmat ovat vain tunnin ajomatkan päässä A7 moottoritietä. Denia on mantereella lähimpänä Baleaarien saaria. Muutamilla yrityksillä on jatkuvia lauttayhteyksiä saarille.

 

Tästä miellyttävästä kaupungista löytyy historiaa ja kulttuuria ja sen kaduilla näkee erilaisia arkkitehtuurisia tyylejä menneiden vuosien ajalta. Sen rakennukset ovat pysyvä muisto erilaisista sivilisaatioista jotka ovat jättäneet jälkensä sinne – iberialaisista, roomalaisista, muslimeista ja kristityistä.

 

Vuonna 1620 rakennettu kaupungintalo edustaa klassista tyyliä. Kaupungintalon läheltä lähtee portaat Denian linnaan. Linnasta voi nähdä kaupungin kehityksen vuosien ajalta; siinä on jäänteitä roomalaiselta ajalta, varsinainen suunnittelu on 1200- ja 1300-lukujen muslimiajoilta ja siitä lähtien voidaan havaita erilaisia parannuksia arkkitehtuurissa eri aikakausien ajoilta. Linnan itäsiivessä sijaitsevassa arkeologisessa museossa esitellään tarkemmin eri aikakausien vaikutuksia.

 

Linnan mäen läpi rakennettiin vuosina 1937-1938 tunneli, tunel anti-aereo, turvapaikaksi Espanjan sisällissodan pommeilta, Denian naapureilta ja sotavihollisilta. Nykyisin se on kauniisti valaistu ja kaupunkilaiset kävelevät sen läpi välttyäkseen mäen yli kiipeämiseltä tai kiertämiseltä.

 

Kaupungin keskipiste Marques de Campo-katu on nimetty Valencian entisen kaupunginjohtajan José Camposin mukaan. Hän toi rautatiet Deniaan ja kannatti sen kasvua ja taloutta minkä vuoksi kuningas Alfonso XII antoi hänelle Denian markiisin arvonimen.

 

Mukautuneena menneen ajan sirpaleihin katuja liittää yhteen Calle Loreto kävelykatu. Sen varrelta löytyy mm 1800-luvulla rakennettu edelleen toiminnassa oleva Convento de Nuestra Señora del Loreto-luostari. Kadulla on myös paljon kauppoja ja ravintoloita.

 

Historiasta enemmän kiinnostuneille tutustumisen arvoisia ovat ainakin Museo Etnológico, etnologinen museo sekä Museo del Juguete –lelumuseo. Etnologisessa museossa pystyt palaamaan ajassa takaisin 1800-luvun Deniaan, aikaan jolloin Denia koki suuria muutoksia sekä taloudellisesti että väestönrakenteeltaan. Lelumuseo sijaitsee vanhalla rautatieasemalla. Sieltä löytyy leluja vuosilta 1904-1960, joista suurin osa on valmistettu metallista tai puusta.

 

Denia on paljon muuta kuin vain lomakohde, vaikka se toimiikin magneettina lähinnä saksalaisille ja brittiläisille turisteille, mutta se on myös tärkeä kauppakeskus. Se on huomattavasti vilkkaampi kuin naapurinsa Oliva ja Javea. Sieltä löytyy moderneja supermarketteja, useita pankkeja, huippulaadukkaita kauppoja, verokonsultteja, juristeja, lääkäreitä, hammaslääkäreitä, alueen suurimmat sairaalat ja oikeustalo.

Deniaa ympäröi toiselta puolelta Välimeri ja toiselta suojaa antaa Mount Montgó –vuori. Tämä tekee ympäristöstä erityisen. Mount Montgón luonnonpuisto rauhoitettiin virallisesti vuonna 1987, kiitos sen kasviston ja eläinten. Luonnonpuisto sijaitsee 753 metriä merenpinnan yläpuolella ja antaa suojaa yli 600 kasvilajille. Myös eläimistö on rikas. Alueelta löytyy merkittyjä kävelyreittejä helposta keskivaikeaan. Tutustu myös upeisiin luoliin kuten Cova de l’Aigua (vesiluola) tai Coca del Camell (kameliluola), missä tulet hämmästymään upeita näkymiä, tunnet luonnon ympärilläsi ja meren takanasi.

Alueelta löytyy 20 kilometria erittäin kaunista rantaviivaa ja kaikki sen rannat ovat saaneet Euroopan sinisen lipun: mm. Les Marines, Les Bovetes, Marineta Casiana ja Les Rotes. Alueen pohjoisosasta löytyvät Les Marines rannat ovat pitkiä ja hienohiekkaisia kun taas etelässä sijaitseva Les Rotes ranta alkaa hiekkarantana, mutta muutttuu värikkäiksi ja suojaisiksi kalliopoukamiksi.

 

Vierailijan täytyy nähdä Denian markkinat. Sieltä löytyy kaikenlaisia tuotteita hedelmistä ja vihanneksista antiikkiin tai käsitöihin. Mene kunnallisille markkinoille ostamaan meren ja maan tuotteita, vieraile viikottaisilla ulkoilmamarkkinoilla maanantaisin äläkä unohda antiikkikirpputoria perjantaisin.

Denia on kuuluisa myös juhlistaan, sanotaan että Deniassa on “fiesta” keskimäärin joka kahdeksas päivä. Perinteisten espanjalaisten “Moros y Cristianos” ja “Fallas” juhlien lisäksi erityistä Deniassa on “bous a la mar” –juhla, jossa miehet juoksevat härkien kanssa mereen.

La Coca del Rull tippukiviluola on yksi kaikkein suosituimmista turistikohteista, sen ainutlaatuisen jatkuvan muotoutumisen ansiosta. Se sijaitsee 30 kilometrin päässä Deniasta La Vall D’Ebon suojellulla alueella. Tippukiviluolat ovat tunnettuja niiden äärimmäisestä oikuttelevien värien ja muotojen rikkaudesta.

Takaisin Kohteisiin