Zariko – Asunto Espanjasta – Property from Spain

Asunto Espanjasta – Property from Spain

Asunnon myynti Espanjassa

Asunnon myynti Espanjassa

Espanjassa asunnon myynti kuin kauppakin eroaa suunnattomasti suomalaisesta järjestelmästä. Paikallinen tapa on, että asunto annettaan niin monelle välittäjälle kuin myyjä haluaa. Nykyään useat välitystoimistot haluavat sopimuksia yksinoikeudella, mutta yleisesti paikalliset myyjät eivät niihin suostu alueen tavan mukaan.

Välityspalkkio

Yleinen käytäntö Espanjassa on, että myyjä kertoo välittäjälle oman haluamansa hinnan, jonka päälle kiinteistövälittäjä laittaa oman komissionsa. Komissio riippuu aina välittäjästä. Sopimuksesta riippuen myyjän antama hinta voi jo sisältää palkkion, mutta tämä tapahtuu yleensä vain myyjän ja välittäjän ollessa ulkomaalaisia.

Myynnistä aiheutuvat kulut

Paikallisen tavan mukaan suurin osa asuntokaupasta aiheutuvista kuluista kuuluu ostajalle (lueteltu asunnon ostosta aiheutuvissa kuluissa).

Myyjälle kuuluu maksettavaksi Plusvalía eli maanarvonnousuvero ja myyntivoittovero. Plusvalían suuruus riippuu mm. asunnon sijainnista ja omistusvuosista.

Myyntivoittovero myyjän ollessa ulkomaalainen ei-residentti

Mikäli myyjä on ulkomaalainen ei-residentti tulee kaupantekotilaisuudessa ostajan tulee pidättää kauppahinnasta 3% vakuusrahaa myyntivoittoveroa varten. Ostajan tai hänen edustajansa tulee maksaa tämä Espanjan veroviranomaisille. Tilityskaavakkeen perusteella vakuusrahan ylijäämää voidaan hakea takaisin. Noin 0,5 – 1 vuoden kuluessa vakuusrahasta ylitse jäänyt osa maksetaan takaisin myyjän tai hänen valtuuttamansa asiamiehen tilille.

Espanjan asuntovälitysmarkkinoilla annetaan usein virheellistä informaatiota, joissa kerrotaan, että 3% vakuusraha palautetaan aina kokonaisuudessaan.

Myyntivoittovero myyjän ollessa ulkomaalainen residentti

Mikäli myyjä on residentti myyntivoittovero on 21%. Hänen tulee ilmoittaa asunnon myynti seuraavassa veroilmoituksessa ja maksaa siitä koituvat verot. Jos myyjä on aikeissa ostaa uuden asunnon, josta tulisi hänen PYSYVÄ kotinsa, myyntivoittoveroa ei tarvitse maksaa ollenkaan. Mikäli kahden vuoden sisällä ei ole uutta kauppaa syntynyt pysyvästä kodista, tulee myyjän maksaa myyntivoittovero.

Lue lisää