Zariko – Asunto Espanjasta – Property from Spain

Asunto Espanjasta – Property from Spain

16 maalis

6 asiaa, jotka helpottavat Espanjan asunnon ostoa

Kun suunnittelemme ostavamme jotakin, tunnemme olomme itsevarmoiksi siitä mitä haluamme. Oletamme, että haluamamme asia on ennen pitkää löydettävissä. Valitettavasti vuosien kollektiivinen kokemus todistaa, että harvoin näin kuitenkaan tapahtuu.

Tutkimukset osoittavat, että kun ihmiset ovat käyttäneet hetken aikaa etsimisprosessiin, he tuntevat olonsa turhautuneiksi. Hyvin usein tämän jälkeen tapahtuu toinen seuraavista vaihtoehdoista: Joko he antavat periksi ja lykkäävät asian hoitamista hamaan tulevaisuuteen tai he tekevät huonon päätöksen, ja valitsevat melkein mitä tahansa, vain saadakseen asian hoidettua. Syy tähän on yksinkertainen – päätöksenteko on väsyttävää, kun tarjolla on monia vaihtoehtoja, ja se syö meiltä energiaa kuin mikä tahansa muukin aktiviteetti.

Asunnon ostaminen Espanjasta on iloinen asia tai ainakin sen tulisi olla. Se on loma-asunto tai pysyvä koti ystävällisessä, ja kulttuurillisesti uniikissa ympäristössä, jossa on loistava ilmasto, rento sekä stressitön elämäntyyli, samankaltainen infrastruktuuri ja lailliset käytännöt kuin muissakin Euroopan maissa. Kaikki nämä tekevät muutosta paljon helpompaa.

Kuulen kuitenkin usein asiakkailtani huonoja kokemuksia, joita heillä tai heidän ystävillään on menneisyydessään ollut. Laitoimme nuo syyt yhteen nippuun, ja teimme hieman lisätutkimuksia samasta aiheesta, jolloin onnistuimme kasaamaan 6 yleisintä syytä, miksi ihmisillä on huonoja kokemuksia asunnonhankinnasta aurinkoisella Espanjan rannikolla, ja miten niitä voisi välttää.

1. Mieti tarpeitasi, ja päätä alue

Se yllättää minut jatkuvasti, kun ihmiset tuntuvat olevan hyvin varmoja siitä mitä he haluavat, vaikka todellisuudessa heillä ei ole hajuakaan. Tämä tapahtuu sen takia, kun olemme päättäneet mitä etsimme, luomme siitä kuvan mielessämme, ja etsimme jotain samanlaista. Ongelma on siinä, että mielikuvissa on usein ominaisuuksia, jotka eivät ole meille välttämättömiä, ja sieltä puuttuu ne asiat, joita oikeasti tarvitsemme. Toinen seikka on, että mielikuvamme perustuu menneisiin kokemuksiimme. Jos etsimme asuntoa Espanjasta, mutta olemme asuneet koko ikämme Pohjoismaissa, ”unelma-asunto” mielessämme on sellainen, jonka olemme nähneet aiemmin. Rakennustyyli ja –alueet, joille taloja rakennetaan Espanjassa ovat erilaisia, joten tämän ”ideaalin” mielikuvan täyttäminen on lähestulkoon mahdotonta.

Hyvä neuvo onkin hengähtää hetki, ja miettiä tarkkaan mitä etsitään. Tee lista ominaisuuksista, joita odotat kiinteistöltä. Sen jälkeen valitset listasta 3-4 pakollista ominaisuutta, loput ovat vain plussaa. Sillä on epätodennäköistä, että löytäisit kiinteistön, jossa olisi kaikki haluamasi asiat. Etsintä on paljon helpompaa kun tiedät, mitkä ominaisuudet ovat pakollisia ja mitkä eivät.

2. Valitse välittäjä, ja haastattele häntä

Monet ihmiset aloittavat etsinnän lähettämällä useita kyselyitä monista eri kiinteistöistä monille eri välittäjille. Jokainen välittäjä vastaa (tai ainakin heidän pitäisi), ja lähettää viestejä tämän jälkeenkin. Jos löydät 5 kiinteistöä internetistä, ja lähetät 5 kyselyä – saat perääsi 5 välittäjää, jotka viestittelevät sinulle. Koska olet luultavasti yhä kotimaassasi, teet päivät töitä ja hoidat henkilökohtaisia asioita sen jälkeen, tämä tarkoittaa sitä, että puhelimeesi soitellaan jatkuvasti espanjalaisesta numerosta, ja sähköpostisi tulvii tarjouksia kiinteistöistä, joihin näiden viiden välittäjän mielestä sinun pitäisi tutustua tarkemmin. Tämä tekee koko prosessista hyvin hankalasti hallittavan heti alusta saakka.

Välttääksesi tämän – kun olet päättänyt mitä kiinteistöltä haluat, sinun tulisi valita välittäjä. Juttele 2-3 eri välittäjälle puhelimitse. He kyselevät sinulta kiperiä kysymyksiä heti alkuun, ja haluavat tietää olisitko oikeasti potentiaalinen asiakas – joten mikset tekisi samoin? Et halua hukata aikaasi ihmisiin, jotka lähettelevät sinulle jatkuvasti kiinteistöjä, joista et ole kiinnostunut.

Kysy välittäjältä niin monia kysymyksiä kuin voit: millä alueella hän työskentelee? Tekeekö hän yhteistyötä muiden välittäjien kanssa? Miten hän huolehtii siitä, että kiinteistö on oikein hinnoiteltu? Miten hän pitää huolen siitä, että kiinteistöllä ei ole laillisia ongelmia tai muita porsaanreikiä? Viiden minuutin keskustelun perusteella voi jo päätellä sen, kuinka ammattitaitoinen välittäjä oikein on.

Tällä on myös toinenkin sivuvaikutus. Kun olet haastatellut välittäjää ja päättänyt, että haluat tehdä kauppoja hänen kanssaan, välittäjä asettaa sinut tärkeysjärjestyksessä korkeammalle. Tällöin hän tietää, että olet hyvä potentiaalinen asiakas, etkä ole samaan aikaan yhteydessä kymmenen muun välittäjän kanssa, tuhlaten kaikkien aikaa. Kun olet tärkeysjärjestyksessä muita edellä – saat enemmän huomiota, enemmän rehellisyyttä, toiminta on läpinäkyvää, ja saat enemmän arvokasta tietoa kohteista. Älä huoli jos tällä nimenomaisella välittäjällä ei ole heti näyttää sinulle kiinnostavia kiinteistöjä – asiantuntevat välittäjät tekevät aina yhteistyötä toistensa kanssa, ja tämä tarkoittaa sitä, että tämä yksi välittäjä voi näyttää mahdollisesti sinulle kaikki ne 5-10 kiinteistöä joista lähetit kyselyitä, ilman erillistä maksua, eikä sinun tarvitse tehdä töitä 5-10 eri ihmisen kanssa.

3. Kerro tarpeistasi välittäjälle perinpohjaisesti, yritä pitää vaatimukset selkeinä, mutta älä odota liikoja

Kun ihmisiltä kysytään, millaista kiinteistöä he etsivät, suurin osa vastaa kertomalla asunnon tyypin, makuuhuoneiden määrän, ja joskus ylimääräisen vaatimuksen, kuten taloyhtiön uima-altaan, ja budjetin. Nämä ovat tärkeitä seikkoja, mutta kuitenkin tietoa on hyvin vähäinen määrä, ja sitä pitäisi olla hieman enemmän. Jos ostaja kertoo viidelle välittäjälle tämän määrän tietoa, he kiirehtivät selaamaan kaikki kiinteistönsä, ja poimivat ne, jotka täsmäävät ehtoihin. Myöhemmin huomaat, että postilaatikkosi on täynnä kiinteistöjä, jotka eivät kiinnosta sinua, koet olosi pettyneeksi ja turhautuneeksi, sillä niin suurta tietomäärää on hankalaa hallita, ja täten välittäjä asettaa sinut tärkeysjärjestyksessä alemmaksi, sillä sinua on hankalaa miellyttää.

Tämän takia on hyvin tärkeää ensin määritellä hakuehtosi – nyt on tullut aika kertoa kaikki tämä tieto välittäjälle selkeästi, ja antaa niin paljon lisätietoja kuin mahdollista. Ammattitaitoinen välittäjä käyttää aikaansa kysellen sinulta kysymyksiä, ja keräten tietoja – tämä on teidän molempien etu, joten ole yhteistyöhaluinen. Vastaa kysymyksiin niin yksityiskohtaisesti kuin mahdollista, ja vastaa aina yhteen ylimääräiseen kysymykseen – miksi? Tarvitset kaksi makuuhuonetta – miksi? Tarvitset uima-altaan – miksi? Haluaisit vähintään 15 neliömetrin terassin – miksi? Tämän takia on tärkeää valita vain yksi välittäjä – käyt yhden 10 minuuttia kestävän keskustelun ammattitaitoisen välittäjän kanssa, ja kerrot hänelle kaiken mitä hänen tarvitsee tietää – ja hän tekee kaiken työn puolestasi.
Se on heidän työtään.

4. Aseta selkeä aikajana, ja henkilö joka vastaa päätöksenteosta

Kuten aiemmin jo mainittiin, välittäjä (ainakin ammattitaitoinen sellainen) haastattelee sinua tiukasti jo aikaisessa vaiheessa. Se on merkki siitä, että he haluavat tietää sen, mitä haluat ostaa, voitko ostaa sen, milloin haluat/voit ostaa sen, ja kuka tekee päätökset. Tärkeysjärjestyksen taso tämän välittäjän kanssa riippuu siitä, miten tämä haastattelu menee. Jos sanot että aiot vain katsella, etkä tiedä mitä ja milloin – välittäjä ei ole sinusta kovinkaan kiinnostunut.

Sinun ei tarvitse ostaa heti ollaksesi hyvä potentiaalinen asiakas – mutta on hyvin tärkeää tietää, milloin. Oli se sitten kolmen viikon tai 9 kuukauden päästä – kun välittäjä tietää tarkan aikataulusi, hän pystyy suunnittelemaan miten asioissa edetään, eli sen, kuinka monta kiinteistöä ja millä aikavälillä hän lähettää ne sinulle katsottavaksi, miten usein hänen pitäisi kysellä perääsi jotta hän ei häiritse päivääsi liian usein, jne.

Selkeän aikataulun lisäksi on tärkeää tietää – kuka tekee päätöksen? Useimmiten on kyse siitä, että päätöksentekoon liittyy useampi kuin yksi henkilö – puoliso, lapsi, muut perheenjäsenet, jne. Tämä on luonnollista, mutta tutkimus osoittaa, että päätökset, joiden tekemiseen osallistuu vain yksi ihminen, ovat parempia kuin ne, joihin osallistuu useampi ihminen. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö sinun kannattaisi kysellä muiden mielipiteitä – jos etsit kiinteistöä kumppanisi tai partnerisi kanssa, heidän tulee yhtälailla osallistua vaatimusten miettimiseen, välittäjän valintaan, ja se tekisi asioista entistä helpompia jos päättäisitte siitä, kuka tekee viimeisen valinnan tai lopullisen päätöksen, sillä kuten ylempänä on mainittu, on parasta jättää päätöksenteko yksilön käsiin.

5. Tee lista 6-10 kiinnostavasta kiinteistöstä

Kun alat vihdoin vastaanottamaan kiinteistöjä välittäjältäsi, on tärkeää olla katsomatta liian monia vaihtoehtoja, sillä se vain väsyttää ja hämmentää sinua. Tietysti haluat valita joidenkin vaihtoehtojen välillä – sekä tutkimukset että kokemus osoittavat, että 6-10 hyvää kiinteistöä listallasi on riittävä määrä. Tämän vuoksi on tärkeää tehdä kaksi asiaa kun vastaanotat kiinteistön välittäjältäsi: Ensimmäiseksi, anna yksityiskohtaista palautetta. Mistä pidit, mistä et, miltä sinusta tuntui kun selasit kuvia olohuoneesta, keittiöstä, jne. Toiseksi – päätä, pitäisikö tämän kiinteistön olla listallasi vai ei.

Näistä 6-10 kiinteistöstä muodostuu näyttölista. Tämä on tarpeeksi suuri määrä näyttömatkan järjestelyyn. Älä huoli siitä, ettei tässä olisi tarpeeksi vaihtoehtoja – olet jo löytänyt 6-10 kiinteistöä, jotka haluaisit nähdä, eivätkä ne ole sattumanvaraisia. Sitä paitsi, ammattitaitoisella välittäjällä on aina muutama ylimääräinen varalla, sillä tähän mennessä hän on saanut jo hyvän kuvan siitä, millainen on sinun ihannekiinteistösi.

Käy katsomassa 3-4 kiinteistöä joka päivä, ja vietä hetki mietiskellen asioita. Jos katsot yhteensä 6-10 kiinteistöä yhteensä – tämä tarkoittaa 2-3 päivää täynnä näyttöjä. Taas kerran, tutkimusten perusteella – tämä on enemmän kuin tarpeeksi, sillä kaikki nämä kiinteistöt alkavat sulautua yhdeksi sotkuksi pääsi sisällä, ja oikean löytämisen todennäköisyys laskee, jolloin sekä sinä että välittäjäsi olette väsyneitä sekä turhautuneita. Kun olet katsonut asunnot läpi ja miettinyt listaasi, valitse 3-4 parasta kiinteistöä toista näyttöä varten, ja hylkää loput.

6. Kyse ei ole hinnasta, vaan arvosta

Kun olet nähnyt 3-4 kiinteistöä jotka valitsit listallesi – laita ne järjestykseen. Jokaisen kiinteistön kohdalla, mieti kuinka paljon olisit valmis maksamaan siitä (ei niin, että kuinka paljon haluaisit maksaa siitä, vaan minkä arvoinen se sinusta on). Tämä luku voi hyvinkin olla sama kuin pyyntihinta, tai jopa yli sen, joka tarkoittaa sitä että kiinteistö on jo hintansa arvoinen.

Tee tarjous listasi suosikkikiinteistöön. Tee tarjous, joka on hieman alle (10-15%) sen, mitä olisit valmis maksamaan. Valmistaudu vastatarjouksiin – myyjä usein kieltäytyy tarjouksesta, ja vastatarjous tapahtuu kun välittäjäsi yrittää suostutella myyjän alentamaan hintaa edes hieman. Tällä tavalla annat välittäjällesi tilaa neuvotella sinulle paremman hinnan. Jos myyjä hyväksyy hinnan, joka sopii sinulle (alle sen rajan, jonka olisit valmis maksamaan kiinteistöstä) – iske kiinni. Jos kiinteistö oli alunperin hinnoiteltu kalliimmaksi kuin mitä olit valmis maksamaan, eikä myyjä suostu laskemaan hintaa sen alapuolelle – siirry seuraavaan kiinteistöön listallasi. Koska välittäjäsi näyttää sinulle vain kiinteistöjä, jotka on oikein hinnoiteltu, on mahdollisuus siihen että kaikki 3-4 kiinteistöä ovat pyyntihintansa arvoisia, ja neuvottelujen jälkeen hinnat saattavat olla entistä paremmat.

Toivottavasti nämä ohjeet tekevät unelma-asuntosi etsinnästä helpomman!

Denis Kurdanov
denis@zariko.com
+34 662 303 550
Denis palvelee sinua englanniksi, espanjaksi ja venäjäksi. Mikäli haluat suomenkielistä palvelua, ota yhteyttä Heidi Saarikkoon zariko@zariko.com tai puhelimitse +34 678 444 950

Kommentointi suljettu