Zariko – Asunto Espanjasta – Property from Spain

Asunto Espanjasta – Property from Spain

23 kes

San Juan – Kokkojen yö

Nyt kun juhannus on jälleen käsillä, ajattelimme kertoa hieman espanjalaisesta juhannuksesta, San Juanista. Espanjalaiset juhlivat siis juhannusta myös, mutta kun meille suomalaisille se on keskikesän juhla, espanjalaiset vasta juhlivat kesän alkamista. Espanjalaiset tunnetusti rakastavat juhlimista ja hauskanpitoa ystävien ja perheenjäsenten seurassa, eikä San Juan ole poikkeus.

San Juan-juhla pidetään rannalla, jossa poltetaan kokkoja, syödään, juodaan ja seurustellaan. 24. päivänä kesäkuuta yö on lyhyempi kuin minään muuna päivänä vuodesta. Mytologian mukaan tuona maagisena yönä voi tapahtua mitä kummallisempia asioita. esimerkiksi pakanajumalat voivat näyttäytyä tuona yönä! Jos hyppäät kokon yli 3 kertaa juhannusyönä, perinteen mukaan sielusi puhdistuu ja ongelmasi palavat pois. Myös hyppäämällä mereen voi karkottaa pahat henget tuona yönä.

Alicantessa San Juania juhlitaan myös kokkoja polttamalla. Tulen ylistämisen lisäksi juhlassa on musiikkia, ilotulituksia ja paljon värejä. Tuhannet ihmiset vaeltelevat kaduilla kokeakseen tämän ihmeellisen juhlan. Kesäkuun 23. päivänä Alicantelaiset yleensä pakenevat maalle. He valmistavat perinteisen espanjalaisen juhlaillallisen, sytyttävät kokon keskiyöllä, tanssivat sen ympärillä, ampuvat raketteja sekä uivat meressä. Tulta kunnioitetaan myös heittämällä kokkoon pahvisia tai puisia “nukkeja”.

San Juania juhlitaan useita päiviä. Juhlan kuningatar “Bellea del Foc” (“Tulen kaunotar”), valitaan jo toukokuussa paikallisten komiteoiden valitsemista ehdokkaista.  Virallisesti juhlallisuudet alkavat 20.6., jolloin rakennetaan kokkoja rannoille, sekä humoristiset pahvihahmot täyttävät katukuvan. Myös suuria telttoja pystytetään ympäriinsä, ja ne toimivat tanssilattioina juhlijoille.  Juhlan kohokohtiin kuuluu mm. bändien ja kuningatarten saapuminen, perinteinen espanjalainen paraati sekä upea kulkue, jossa on tanssiryhmiä ympäri maailmaa.  Lisäksi joka päivä 19.-24.6. ammutaan raketteja Plaza de los Luceros-aukiolla. Korvatulpat on hyvä ottaa mukaan, koska pauke on todella kova!

Lopuksi keskiyöllä 24.6. tulee juhlan loppuhuipennus “cremá” eli poltto. Kaikki rannoille rakennetut kokot sytytetään, tanssitaan ja lauletaan, samalla kun palomiehet kastelevat juhlijoita vedellä.

  

Kommentointi suljettu